Kraakporselein kom (China 17de Eeuw)
Hoe wordt een ontbrekende porseleinen scherf gerestaureerd?
Deze 17de Eeuwse Chinese porseleinen kom ook kraakporselein genoemd, heeft een typerende blauwe onderglazuur. Dit betekent dat de decoratie niet op het glazuur wordt geschilderd zoals bijvoorbeeld bij Delfts aardewerk, maar eerst op de scherf wordt geschilderd en daarna de transparante glazuur wordt aangebracht.
Jammer genoeg is deze mooie kom beschadigd door een breuk die dwars door de kom loopt en ontbreekt er een scherf. Uit de breuklijn liepen verkleurde lijmklodders, waarlangs zich veel vuil had opgehoopt.
De oude verlijming werd verwijderd en de kom werd zorgvuldig gereinigd, waardoor de frisse kleuren terug tevoorschijn kwamen. De breuknaden zelf werden gereinigd met stoom en ook gebleekt met waterstofperoxide (30%). Dit was noodzakelijk omdat kleine restanten vuil in de holten van de breuknaad voor een zichtbare breuklijn zorgen. Waterstofperoxide tast het porselein niet aan, maar bleekt de laatste restanten organisch vuil en maakt die zo minder zichtbaar.
De scherven werden verlijmd met een epoxylijm (Araldite 2020) dat goede verouderingseigenschappen heeft en bestemd is voor keramiekrestauratie.
Voor de reconstructie van de ontbrekende scherf werd hetzelfde epoxyhars als bij de verlijming gebruikt. Het wordt ingedikt en op kleur gebracht met lichtechte poederpigmenten. De eerste laag imiteert de witte scherf van de kom en is het minst transparant. Daarover wordt het kobaltblauwe decor aangebracht en tot slot een transparante laag die het glazuur imiteert.
Het geheel wordt gladgeschuurd en gepolijst met schuurpapier dat geen krassen maakt op het origineel zodat het dezelfde glans heeft als het porselein. Plaatselijk wordt nog met lichtechte acrylverf een laatste kleine retouche aangebracht om een onzichtbaar resultaat te bekomen.
Projectomschrijving
Kraakporselein kom, decoratie in blauwe onderglazuur, Wan Li periode, 17de Eeuw China.